U kent het vast wel: u ziet in een woonboulevard een tafel staan dat u aanspreekt. Maar eigenlijk had het tafelblad van een ander materiaal moeten zijn, hadden er andere poten onder moeten zitten of voldoet het meubel niet qua formaat of hoogte. Verder zoeken naar de tafel die wél aan al uw wensen voldoet, is natuurlijk een optie. Maar waarom niet gewoon zelf uw droommeubel maken? Eerlijk, het vergt natuurlijk wat tijd, energie en enige kennis, maar uiteindelijk kunt u trots zijn op het resultaat.
We zijn het gewend geraakt om meubels te kopen wanneer we ze nodig hebben, al was dat in de Middeleeuwen wel anders. Het oudste bekende meubel dat nog intact is dateert uit de 15e eeuw. Sindsdien zijn veel verschillende stijlen de revue gepasseerd, denk aan de Klassieke Stijl, Barok, Jugendstil en Art Deco.
Meubelmakers vonden we een paar decennia geleden nog op zo’n beetje elke hoek van de straat. Men gaf een bestelling door en het werd gemaakt. Er moest wel wat geduld opgebracht worden, maar het enthousiasme was dan ook groot als het exact was geworden zoals men in gedachten had. De komst van fabrieken in de 19e eeuw zorgde voor een kentering. Massaproductie vond plaats. Er kon snel geleverd worden voor een relatief lage prijs, en dat sprak consumenten logischerwijs bijzonder aan. Tegenwoordig betekent het dat een tafel die u heeft gekocht en in een fabriek is geproduceerd, wel in honderden andere huizen kan staan. Een stuk karakter is hiermee verloren gegaan. Het in huis hebben staan van een uniek meubelstuk, is dan ook steeds meer een zeldzaamheid aan het worden.
Toch is er de laatste jaren weer meer interesse gekomen in het doe-het-zelven op meubelgebied. We zijn weer op zoek naar eigenheid, meubels waar een verhaal aan vastzit. Niet voor niets gaan steeds meer, vooral jonge, mensen graag naar de kringloopwinkel. Daar worden goedkoop meubels gekocht die vervolgens een opfrisbeurt krijgen. Duurzaam, relatief goedkoop en vooral een ontzettend leuke en ontspannende bezigheid. Doe-het-zelven is weer helemaal hip.
Enkele tips om te starten met doe-het-zelf meubels maken:
- Begin niet gelijk te moeilijk
Zeker wanneer u nog niet eerder meubels zelf heeft gemaakt, kan het aanpakken van een te groot project juist een demotiverende werking hebben. Houd het bijvoorbeeld bij schuren en kleuren en het vervangen van de meubelpootjes van al bestaande meubels. Op die manier blijft het overzichtelijk, maar laat het ook zien met hoe weinig aanpassing u iets als een tafel of kruk een heel nieuw leven in kunt blazen. - Inspiratie vinden
Om inspiratie op te doen is het een idee om woonmagazines te verzamelen, of Pinterest te gebruiken. Maak een moodboard van wat u aanspreekt. Loop vervolgens eens wat kringloopwinkels in om te kijken wat er staat en wat u er mogelijk mee kunt. - Schaf de benodigdheden aan voor u begint
Het aanschaffen van het juiste gereedschap en materialen zorgt ervoor dat u gelijk vliegend van start kunt en er gefocust kan worden op het bewerken. Maak een lijstje van alles wat u nodig heeft en schaf alles in één keer aan. Voor kleine dingetjes, zoals het kopen van benodigde materialen, kunt u dan altijd nog even op de fiets springen om het te halen.